Consiliere pentru viata - Training si Consultanta pentru Performanta

Go to content

5S pentru o viata armonioasa

Training si Consultanta pentru Performanta
Published by Simona Burete in Dezvoltare personala · 6 February 2018
Metoda 5S pentru a fi stapanul propriei vieti…
 
  "Oare eu nu sunt stapanul propriei vieti? Doar nu sunt sclavul nimanui...." este replica primita de la un client in timpul unei sedinte de consiliere dezvoltare personala...incetul cu incetul pe parcursul sedintei, insa clientul isi da seama ca de fapt este sclavul propriei minti constiente, care ii tot spune " ca nu sunt bun de nimic", "ca altii pot avea succes, insa eu nu", " ma comport ca un prost" si altele asemenea...
 
Din fericire, multi dintre clientii mei vor sa descopere cum pot sa isi schimbe in bine viata zilnica. Spun asta, pentru ca un pas important spre rezolvarea problemelor este chiar recunoasterea lor. Insa, din nefericire, putini oameni stiu ca rezolvarea problemelor incepe cu crearea unei stari de spirit ce permite emiterea unor ganduri pozitive. "Usor"...ar zice cineva.
 In zilele noastre, sa ai numai ganduri optimiste si pozitive alaturi de o stare de bine este uneori de-a dreptul imposibil, datorita stresului si agitatiei cotidiene. Exista numeroase tehnici la indemna oricui, ce ne pot ajuta la linistirea gandurilor noastre. O metoda dezvoltata din propria experienta este si aplicarea in viata a metodei 5S din zona managementului.
 
 Probabil ca va intrebati despre ce anume este vorba si mai ales ce inseamna 5S? Sa incepem cu inceputul.... 5S in industrie, productie si servicii, este sistemul de management care ne ajuta sa punem bazele imbunatatirii continue a proceselor si a performantei intr-o organizatie. 5S este o succesiune de etape ce trebuie parcurse pentru a obtine o organizare judicioasa a locului de munca, ce ne ajuta la cresterea performantei si reducerea risipei. Acesti 5 pasii sunt: sortarea, ordonarea, curatenia, standardizarea si mentinerea.
 
  Cum putem aplica 5S pentru a obtine imbunatatirea continua a propriei noastre vieti  ? Simplu...
 
1. Invata sa sortezi tot ceea ce ai nevoie in viata si este util pentru tine. Invata sa asezi deoparte in "cosul uitarii" tot ce ceea ce te impiedica sa evoluezi, nu te ajuta la nimic si iti trezeste aminitiri dureroase... Sorteaza zilnic gandurile pe care le ai si pastreaza doar ce este pozitiv; sorteaza oamenii in care sa ai incredere si experientele ce merita atentia ta.
 
 
2. Ordoneaza-ti viata ! Trebuie sa inveti in fiecare zi cum asezi orice lucru la locul sau...atat cuvinte, intentii, ganduri, dar si fapte...ce ceea ce tu alegi ca este bun pentru tine si te ajuta sa evoluezi personal, profesional si spiritual, aseaza-le in inima si sufletul tau acolo unde tu stii ca vor inflori si se vor dezvolta.
 

3.Obisnuieste-te sa faci curat in gandurile, amintirile, trairile, emotiile si sentimentele care alcatuiesc viata ta. La finalul fiecarei zilei, inainte de a adormi, este bine sa  faci o recapitulare a tot ceea ce ai trait in acea zi, pentru a invata anumite lectii si mai ales, pentru a pune in ordine si a curati gandurile emise in timpul zilei, cautand sa pastrezi in minte doar lucrurile bune si pozitive. In acest fel, vei obtine o stare de liniste, ce va ajuta la un somn odihnitor.
 

4. Creeaza un standard sau un set de reguli privind derularea pasilor anteriori. De exemplu: stabiileste  sa mergi la somn in fiecare zi la aceeasi ora si sa aloca aproximativ 10-15 minute inainte de a adormi pentru a sorta, ordona si curati toate cele petrecute in acea zi in viata ta.
 

5. Formeaza-ti un obicei din parcurgerea primilor 4 pasi si in acest mod, vei ajunge sa sustii in mod consecvent metoda 5S
 
Tot acest algortim realizat si sustinut pe termen lung, va duce la crearea unui autocontrol puternic si la o stare de siguranta . Insa este bine sa nu uiti ca inainte de toate ai nevoie de rabdare, perseverenta si in primul rand disciplina. In acest mod, incetul cu incetul vei ajunge sa fii propriul stapan, fara a deveni sclavul propriilor ganduri negative..
 
 
Simona Burete
Practitioner NLP acreditat ARONLP
Consilier dezvoltare personala  certificat ANCBack to content