Blogul echipei tale - Training si Consultanta pentru Performanta

PEOPLE MAKE THE DIFFERENCE

Sigla SBC
Invatarea continua creeaza performanta
Storytelling si schimbarea organizationala
Published by Simona Burete - 1/2/2021
6 sfaturi utile pentru a lucra de acasa
Published by Simona Burete - 17/3/2020
Exista “culture of learning” in organizatia dvs
Fiecare organizatie ce isi doreste sa fie performanta trebuie sa isi construiasca o cultura a invatarii continue.
Published by Simona Burete - 7/8/2019
sigla SBC
Go to content

Blogul echipei tale

Influenteaza propria viata in bine !
Invata sa te descoperi ! In fiecare zi esti alt om!
Cum spune si citatul anterior, multi oameni care nu au curaj nici macar sa incerce sa aseze o caramida la fundatia pentru o societate mai buna, pierd o multime de oportunitati si mai ales lucruri bune, ce pot sa le imbogateasca viata. Acest proces de construiire incepe de fapt cu propria persoana, lucru ce nu este intotdeauna confortabil si nici pe departe usor. Cu ce trebuie sa incepem procesul de dezvoltare personala fiecare dintre noi? De unde? Cum sa facem acest lucru? Educatia noastra primita in sistemul de invattamant ne invata se scriem, sa citim, sa desenam, sa socotim, sa gandim rational, dar nu ne invata sa visam si sa ne stabilim obiective in viata. Din nefericire, societate in care traim nu ne invata lucrurile esentiale despre noi insine si potentialul nostru si de fapt, nu ne invata sa traim viata pe care noi o construim.
Asa  ca haideti sa vedem care sunt resursele necesare pentru a pune in practica acest proces. Ce implica un astfel de proces? Vointa, disciplina, autocontrol, perseverenta, concentrare, forta si energie, timp pentru a ne analiza propriul comportament si propriile noastre convingeri si valori. Dar inainte de toate, se afla dorinta sincera de a evolua spre o treapta superioara de intelegere si puterea de a ne accepta asa cum suntem. La acel nivel de intelegere, oamenii sunt mai toleranti, mai intelepti, mai deschisi spre nou, mai dispusi sa invete, si mai ales sunt capabili de autovindecare. Toate aceste beneficii pe care feicare dintre noi le poate avea in fiecare zi, se obtin atunci cand avem un echilibru perfect intre minte, trup si spirit, intre cele 2 emisfere stanga si dreapta ale creierului nostru.
Acest echilibru se atinge in momentul in care mintea se afla in stare de relaxare, adica atunci cand auotcontolul nostru poate spune stop tuturor gandurilor negative care alearga in continuu in mintea noastra. Un om are in mod normal intr-o zi in jur de 50 - 100.000 de ganduri, care sunt atat de natura pozitiva, dar si de natura negativa. Secretul nostru sta in puterea de a cenzura in fiecare clipa gandurile negative care ne obosesc creierul si ne absorb energia, si care duc in final la realizarea unor lucruri pe care noi nu le dorim.
O vorba din popor spune " ai grija ce iti doresti, ca se poate indeplini"...nimic mai adevarat. De cate ori, nu ati gandit ca se va intampla un lucru nu prea bun si s-a intimplat? La fel si pentru lucrurile bune. De cate ori, v-ati stabilit obiective greu de atins si totusi le-ati indeplinit ? De cate ori, v-ati stabilit obiective usoare, simple si totusi nu le-ati putut indeplini ? Care este diferenta intre cele doua cazuri ? Forta cu care ati actionat, increderea in fortele proprii, perseveranta si dorinta de a reusi. Ati reusit sa faceti legatura intre gand si fapta?

Fiti inspirati,
Simona Burete
Practitioner NLP acreditat ARONLPsi IANLP
Consilier dezvoltare personala

5S pentru o viata armonioasa
Metoda 5S pentru a fi stapanul propriei vieti…
  "Oare eu nu sunt stapanul propriei vieti? Doar nu sunt sclavul nimanui...." este replica primita de la un client in timpul unei sedinte de consiliere dezvoltare personala...incetul cu incetul pe parcursul sedintei, insa clientul isi da seama ca de fapt este sclavul propriei minti constiente, care ii tot spune " ca nu sunt bun de nimic", "ca altii pot avea succes, insa eu nu", " ma comport ca un prost" si altele asemenea...
 Din fericire, multi dintre clientii mei vor sa descopere cum pot sa isi schimbe in bine viata zilnica. Spun asta, pentru ca un pas important spre rezolvarea problemelor este chiar recunoasterea lor. Insa, din nefericire, putini oameni stiu ca rezolvarea problemelor incepe cu crearea unei stari de spirit ce permite emiterea unor ganduri pozitive. "Usor"...ar zice cineva.
 In zilele noastre, sa ai numai ganduri optimiste si pozitive alaturi de o stare de bine este uneori de-a dreptul imposibil, datorita stresului si agitatiei cotidiene. Exista numeroase tehnici la indemna oricui, ce ne pot ajuta la linistirea gandurilor noastre. O metoda dezvoltata din propria experienta este si aplicarea in viata a metodei 5S din zona managementului.
 Probabil ca va intrebati despre ce anume este vorba si mai ales ce inseamna 5S? Sa incepem cu inceputul.... 5S in industrie, productie si servicii, este sistemul de management care ne ajuta sa punem bazele imbunatatirii continue a proceselor si a performantei intr-o organizatie. 5S este o succesiune de etape ce trebuie parcurse pentru a obtine o organizare judicioasa a locului de munca, ce ne ajuta la cresterea performantei si reducerea risipei. Acesti 5 pasii sunt: sortarea, ordonarea, curatenia, standardizarea si mentinerea.
 
 Cum putem aplica 5S pentru a obtine imbunatatirea continua a propriei noastre vieti  ? Simplu...
 1. Invata sa sortezi tot ceea ce ai nevoie in viata si este util pentru tine. Invata sa asezi deoparte in "cosul uitarii" tot ce ceea ce te impiedica sa evoluezi, nu te ajuta la nimic si iti trezeste aminitiri dureroase... Sorteaza zilnic gandurile pe care le ai si pastreaza doar ce este pozitiv; sorteaza oamenii in care sa ai incredere si experientele ce merita atentia ta.
  2. Ordoneaza-ti viata ! Trebuie sa inveti in fiecare zi cum asezi orice lucru la locul sau...atat cuvinte, intentii, ganduri, dar si fapte...ce ceea ce tu alegi ca este bun pentru tine si te ajuta sa evoluezi personal, profesional si spiritual, aseaza-le in inima si sufletul tau acolo unde tu stii ca vor inflori si se vor dezvolta.
 3.Obisnuieste-te sa faci curat in gandurile, amintirile, trairile, emotiile si sentimentele care alcatuiesc viata ta. La finalul fiecarei zilei, inainte de a adormi, este bine sa  faci o recapitulare a tot ceea ce ai trait in acea zi, pentru a invata anumite lectii si mai ales, pentru a pune in ordine si a curati gandurile emise in timpul zilei, cautand sa pastrezi in minte doar lucrurile bune si pozitive. In acest fel, vei obtine o stare de liniste, ce va ajuta la un somn odihnitor.
 4. Creeaza un standard sau un set de reguli privind derularea pasilor anteriori. De exemplu: stabiileste  sa mergi la somn in fiecare zi la aceeasi ora si sa aloca aproximativ 10-15 minute inainte de a adormi pentru a sorta, ordona si curati toate cele petrecute in acea zi in viata ta.
 5. Formeaza-ti un obicei din parcurgerea primilor 4 pasi si in acest mod, vei ajunge sa sustii in mod consecvent metoda 5S
  
Tot acest algortim realizat si sustinut pe termen lung, va duce la crearea unui autocontrol puternic si la o stare de siguranta . Insa este bine sa nu uiti ca inainte de toate ai nevoie de rabdare, perseverenta si in primul rand disciplina. In acest mod, incetul cu incetul vei ajunge sa fii propriul stapan, fara a deveni sclavul propriilor ganduri negative..
 
 Simona Burete
 Practitioner NLP acreditat ARONLP
Consilier dezvoltare personala  certificat ANC
 
5 sfaturi pentru motivarea pozitivă
In lumea de afaceri din ce în ce mai competitivă de astăzi, o echipă extrem de motivată este vitală pentru succesul unei organizații. Arta de a motiva oamenii începe cu înțelegerea și învățarea cum să influențeze pe ceilalți pentru a realiza viziunea și misiunea companiei. Odată ce ați înțeles cum să influențați pe ceilalți, veți avea mult mai multe șanse de a obține rezultatele dorite mai repede și cu mult mai puțin efort.
 
Aceste 5 sfaturi vă vor ghida spre obținerea celor mai bune rezultate și pentru a angrena forțele motivante care conduc membrii echipei dvs.
 1.    Întrebați angajații ce ii motivează. Cercetările arată că indivizii sunt motivați de numeroase forțe diferite și că nu există nici o metodă "good for all" pentru inspirație și motivație. Prin efectuarea de sondaje și interviuri face to face cu personalul dvs., puteți îmbunătăți moralul și vă puteți ajuta pe dvs. și compania dvs. să vă îmbunătățiți calitatea proceselor.
2.    Utilizați ierarhia nevoilor lui Maslow ca punct de plecare. Abraham Maslow a crezut că satisfacerea doar a nevoilor fiziologice și de siguranță ale unui individ nu sunt suficiente pentru a motiva realizarea.
 Folosind nevoile sociale (interacțiunea cu ceilalți și având prieteni), nevoia de stimă (fiind bine văzut de ceilalți și apreciat) și nevoia de auto-implinire (realizarea potențialului individual, câștigarea și realizarea) ca factori motivatori, reusim sa ne simtim mai mulțumiți, mai ambițioși și vor contribui mai mult la rezultatele organizației.
 3.    Motivați membrii echipei dvs. în afara locului de muncă cu activități sportive care necesită lucrul în echipă. Echipele sportive, de fotbal și altele asemenea pot crea un sentiment de camaraderie, iar angajații dvs. au mult mai multe șanse să se bucure de munca în echipă la locul de muncă ca rezultat.
 4.   Delegati ! Abilitatea de a realiza relaxeaza în mare măsură pe un angajat care are o slujbă plăcută și o mare parte din responsabilitate. Cu cât răspunderea este mai mare, cu atât mai mult un individ poate simți satisfacția de avansare în cariera sa. Delegarea sarcinilor care poartă responsabilitatea poate îmbogăți viața profesională a unui individ, deoarece dorința de a realiza "mai bine pentru a urca scara ierarhica" este o forță fundamentală umană pe care majoritatea oamenilor o împărtășesc.
 5.   Recunoașteți un angajat motivat și promovați-i realizările. Un spatiu de lucru ordonat, organizat, un aspect bine ingrijit, o atitudine pozitiva si finalizarea sarcinilor la timp sunt semnele unui angajat foarte motivat. Respectați acest comportament și faceți-va timp să-l recunoașteți verbal și să-l promovați pentru această dedicare remarcabilă pentru un job bine făcut.
  
Simona Burete
 Practitioner NLP - IANLP
 Consilier dezvoltare personala
 
Caine sau leu ?
 
 Oamenii, in general, se multumesc cu o anumita stare de confort  si acesta este motivul pentru care nu incearca sa traiasca asa cum au visat... Sunt putini, cei care au incercat si au reusit. Ei depun niste eforturi mari pentru a ajunge acolo, insa inainte de toate, au inteles ca starea actuala in care erau la un moment dat, nu le putea oferi, oportunitatile necesare pentru a urca mai sus pe scara evolutiei ( personale, profesionale, materiale, spirituale )...
   Cati dintre noi sunt multumiti si impacati sufleteste cu ceea ce au in prezent ? Cati au curajul sa recunoasca asta ? Care este procentul ? Nu il cunoaste nimeni cu adevarat...mai bine...daca l-am stii, am fi foarte surprinsi, in mod neplacut.  
    Si ...totusi, de ce nu actioneaza acesti oameni? Foarte simplu. Este mult mai usor sa traiesti viata la un nivel de mediocritate, unde nu trebuie sa utilizezi toate resursele la adevaratul lor potential, pentru ca asta ar insemna efort, concentrare, munca, rabdare, ....incredere in fortele proprii, dar mai ales stima si respect de sine... Asa ca unii aleg comoditatea si compromisul.... Este alegerea fiecaruia sa fie un caine sau un leu...Diferenta de viziune si forta interioara...si dorinta de a fi constient de propriile resurse interioare.
   Daca simti ca iti doresti si vrei sa alegi sa traiesti ca un leu, nu mai sta pe ganduri. Actioneaza ! Indrazneste sa nu ai o viata la un nivel mediu !
  
Fiti inspirati,
 Simona Burete, practitioner NLP acreditat ARONLP
Puterea ascunsa a fiecaruia dintre noi
 "Indoielile noastre sunt tradatori si ne fac sa pierdem lucrurile bune pe care le-am putea castiga din cauza fricii de a incerca."  William Shakespeare
 
Sa nu uiti niciodata cine esti cu adevarat in viata ta !
 Schimbarea propriei noastre persoane pe drumul spre evolutie incepe cu simpla cunoastere a noastra, ce se bazeaza pe observatii de zi cu zi. Ati observat cu siguranta, ca daca va programati sa va treziti la o anumita ora dimineata urmatoare, veti reusi. Acest lucru este valabil si pentru alte obiective pe care reusiti sa le stabiliti atunci cand va aflati seara inainte de adormi in nivelul alpha al creierului, atunci cand acesta este relaxat si comanda subconstientului sa se conformeze. Sa nu uitati subconstientul nostru nu poate face diferenta intre realitate si fictiune, intre bun si rau, intre greu si usor. Nu o data vi s-a intimplat sa va confruntati cu o problema, la care ati adormit cu gandul. Ei bine, mare v-a fost uimirea cand in timpul somnului ati identificat solutia si planul de actiune pentru a doua zi. Dimineata stiati perfect ceea ce aveati de facut si ati pus in practica intocmai. Rezultatul a fost unul pozitiv, cu siguranta. In cazul in care invatati pentru un examen, daca adormiti imediat dupa ce ati terminat de citit, creierul are posibilitatea ca in timpul somnului pe nivelurile alpha si theta, sa proceseze foarte usor informatia si sa o redea cu o acuratete foarte mare atunci cand aveti nevoie. Acesta stie cu sigurnat si exactitate unde sa aseze informtia si de unde sa o acceseze cand o solicitati. El nu da gres niciodata, ci numai noi in cazul in care nu cunoastem cum sa dam comanda corect si exact. De fapt, de ce are nevoie creierul nostru ? Nimic mai simplu si adevarat ...de relaxare si in acelasi timp de concentrare. Paradoxal, creierul nostru atunci cand este relaxat pune punct gandurilor parazite, negative care apar, in continuu in mintea noastra in starea cu unde beta, starea de constienta, atunci cand facem tot felul de evaluari, supozitii si critici. Si astfel, are posibilitatea sa se concentreze pe gandurile pozitive si pe obiectivele pe care le avem de realizat. Chiar daca, in realitate sunt dificil de atins toate aceste obiective, in starea alpha, creierul nostru reuseste sa ne programeze sistemul nervos si comportamentul astfel incat noi sa aceesam resursele noastre interioare, ca vointa, curajul, perseverenta. In felul acesta, noi suntem creatori propriei noastre vieti. Nu intimplator, se spune ca gandurile creeaza actiuni, ce se transforma in fapte realizabile. In esenta, stiinta a demonstrat ca noi avem acest dar suprem de a ne crea propriul nostru drum in viata, care uneori are si obstacole, alteori nu. Ne vaitam deseori si ne intrebam de ce nu reusim sa avem un drum lin? Pentru ca noi si indoielile pe care le nutrim in starea beta, ne ridica in mintea noastra gandul ca este imposibil de realizat si/sau obtinut un lucru. Asa, ca vrem sau nu sa recunoastem, noi si mintea noastra critica, ne punem singuri piedici.
  
Fiti inspirati,
 Simona Burete,practitioner NLP acreditat ARONLP
Exista “culture of learning” in organizatia dvs?
     Procesul de invatare are loc in fiecare zi. Cum il supravegheati si il incurajati ? Indiferent dacă recunoașteți sau nu, organizația dvs. are o cultură de învățare. Dacă angajați oameni, învățarea se întâmplă în locul de muncă în fiecare zi. Suntem programati biologic pentru a învăța. Nu ne putem opri.
 Învățarea este necesară pentru supraviețuire. Este un instinct natural. Absorbim constant informații, determinăm ce este important și decidem cum să acționăm.
 Experiențele de învățare se petrec în jurul nostru. Le direcționati? Sau le permiteți să se întâmple pur si simplu?
 De fapt, ce invata oamenii ? Oamenii învață despre functiile, abilitățile lor, politicile și procedurile, dar și colegi. De asemenea, învață cine are putere și influență, dacă liderii sunt de încredere, dacă asumarea riscurilor este răsplătită și multe altele. Cu alte cuvinte, învață despre valorile reale ale organizației dvs., nu doar a celor postate pe site-ul său web.
 
     Învățare transformatoare
 Învățarea transformatoare este extinderea conștiinței prin transformarea viziunii asupra lumii și a capacităților sinelui. Este un act de schimbare a modului în care vedem și facem lucrurile. Potrivit cercetătorilor, cele trei dimensiuni ale învățării transformatoare sunt:
 1. Psihologica
 Schimbare în înțelegere Cunoștințe, informații, modele și teorii schimbă oamenii pentru înțelegerea și furnizarea „de ce”.
 2. Comportamentala
 Schimbarea acțiunilor. Oamenii folosesc observația, aplicația și experimentarea pentru a face ceva diferit.
 3. Convingerile
 Revizuirea sistemului de credințe. Oamenii schimbă permanent o perspectivă sau o imagine de ansamblu, adesea printr-un moment de intelegere „Aha!”.
 Aveți o cultură de învățare transformatoare, care face ca organizația să aibă mai mult succes? Sau aveți o cultură de învățare neglijată care crește conformitatea și stagnarea la standardele prezente? Organizațiile cu culturi de învățare neglijate experimentează o cifră de afaceri ridicată, luptă pentru a menține clienții și în cele din urmă se încadrează în spatele concurenței.  Aceste organizații pot fi profitabile pe termen scurt, dar nu reușesc în cele din urmă sa ajunga lider.Organizațiile cu o cultură transformatoare a învățării prosperă. La aceste organizații, s-a înțeles că învățarea este un proces natural, prin care oamenii doresc să crească. Aceste organizații cultivă potențialul prin oportunități și experiențe de învățare.

  
Beneficiile învățării transformatoare
 Crearea unei culturi transformatoare a învățării dă rezultate. Luați în considerare modul în care aceste beneficii v-ar afecta productivitatea și profitul.
  •  Implicarea angajatilor crește, afectând direct productivitatea, menținerea personalului și satisfacția clienților, conform studiilor realizate de Gallup  si altii
  • Un „ growth  mindset” ia rădăcină producând niveluri tot mai mari de performanţă. Cercetările doctorului Carol Dweck arată că persoanele cu o mentalitate de creștere învață din greșeli și caută în mod activ noi provocări.
  • dezvoltarea creativității și inovației conduce la succesul individual și al echipei. Cercetările Dr. Brené Brown despre vulnerabilitate arată că asumarea de risc implica lecții valoroase care provin din eșec.
  • Motivația angajatilor crește, Conform cărții The Surprising Truth about What Ne Motivates by Dan Pink, studiile arată că oamenii sunt cei mai motivați de autonomie, măiestrie și scop semnificativ. Învățarea contribuie la toate cele trei.
  • Noile skills tehnologice sunt mai ușor de obținut. Oamenii au nevoie de instruire frecventă pe dispozitive noi, în continuă schimbare, aplicații software și instrumente de socializare. Învățarea la cerere nu numai că economisește timp și bani, dar îi dă posibilitatea cursanților să își găsească propriile răspunsuri.
  • Dezvoltarea leadership-ului câștigă prioritate. Abilități sociale precum leadership, autocontrol, empatie, comunicare, rezolvarea conflictelor și competențele culturale sunt critice pentru succesul oricărei organizații. Aceste abilități pot fi învățate și perfecționate prin experiențe de învățare.

           Concluzie
Organizația dvs. în ansamblu, precum și fiecare persoană din ea, are o capacitate de invatare neutilizată. Cel mai eficient mod de a cultiva potențialul este prin construirea unei culturi transformatoare a învățării. Puteți ajuta organizația dvs. să atingă performante înalte și să dezvolte angajați care realizează lucruri minunate.
 
Suntem alaturi de organizatia si echipa ta , oferind training, consultanta si consiliere in functie de cerintele si de stadiul de dezvoltare la care ai ajuns.

Performanta inalta a oamenilor si organizatiilor prin invatare si imbunatatire continua reprezinta drumul spre viitor.

Avem misiunea de a dezvolta echipe si organizatii , deoarece PEOPLE MAKE THE DIFFERENCE !
Romania, Craiova
Bld Oltenia nr 8, cod postal 200268
Copyright SMAL&BURS CONSULTING 2008 -2021
+0040 0351 429 541 ( tel/fax)
+0040 0770 223 573
+0040 0746 190 923
smalburs@consultingmanagement.ro
smalbursconsulting@gmail.com


Vreti sa ne cunoastem ?
Back to content